Kilo verme diyeti hizmeti; Bireylerin yaşına, boyuna, mevcut ağırlığına, genel alışkanlıklarına, mevcut sağlık problemlerine ve sosyo-ekonomik düzeyine göre hazırlanan programlarla bireyi ideal kiloya ulaştırma hizmetidir.
Programlar diyet listesi ve istenirse ek olarak egzersiz önerileriyle desteklenir. Listeler tamamen kişiye özeldir. Kilo verme programı; beslenme eğitimi, yaşam tarzı değişikliği, egzersiz ve diyet birleşimidir.
Bu programla başarıya ulaşmada zorluk yaşanırsa obez veya morbid obezlerde medikal tedavi ve psikologla birlikte çalışma yöntemleri eklenebilir.
Beslenme programı tamamen kişiye özel olduğundan sık görüşmeler yapılarak takip edilmelidir. Ancak hormonal problemler varsa dahiliye hekimi, psikolojik nedenler varsa psikolog ve/veya psikiyatrist hekimle birlikte multidisipliner bir çalışma önerilir.
Tamamen size özel hazırlanan diyet programıyla daha sürdürülebilir bir diyet süreci geçirirsiniz. Kesintisiz iletişim sağlanarak süreç içi kopukluk veya motivasyon kaybı yaşamazsınız. Sorularınızı sorarak aklınıza takılanlara cevaplar bulabilirsiniz.
Ayrıca;
Diyet yapacak olanlar öncelikle diyet kavramını iyi kavramaları gerekir. Bunun bilincinde olarak uygulamaları gerekmektedir. Diyetin ne demek olduğunu bilmeden uygulama yapmaya geçmeniz istemedik durumlara sebebiyet verebilir. Diyet denilince akla ilk gelen kavram zayıflamadır. Aslında bu yanlış bilinen bir durumdur. Diyet; günlük beslendiğimiz beslenme programına verilen isimdir.
Beslenme konusu günümüzde en popüler konulardan biri haline gelmiştir. Diyetin kişiye özel olduğunu hatırlatarak beslenmeyi ana hatlarıyla birkaç maddeyle özetlemek gerekirse;
Su tüketimi: En önemli maddelerden biri olan su tüketiminin faydaları saymakla bitmez. Vücudun yarısından fazlasının da sudan oluştuğu göz önüne alındığında bu dengeyi korumak adına günlük yeterli su tüketilmesi önem taşımaktadır. Günlük tüketilmesi gereken miktar kişinin kilosuna ve özel durumlara göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 2 litre olmalıdır.
Karbonhidratlar vücudumuzda glikoz, galaktoz ve fruktoz adı verilen basit şekerlere dönüşerek sindirilir. Fakat zararlı olduğu kabul edilen şekerler bu şekerler değil, besinlere üretim veya işlenme sırasında sonradan eklenen eklenti şekerlerdir. Örneğin; evde de pişirilen pasta, kek, kurabiye, reçel gibi yiyeceklere sonradan eklenen ya da paketli hazır ürünlere üretim esnasında eklenen şekerler gibi.
Hazır meyve suları veya kola, gazoz gibi şekerli içeceklerden uzak durmalısınız. Yemeklerin yanında bu içecekler yerine su, maden suyu, ayran veya sıkma meyve suyunu tercih etmelisiniz.
Ketçap, mayonez, hazır nar ekşisi, barbekü sosu ve bilimum hazır diğer soslar gibi soslar eklenti şeker içeriği bakımından yüksektir. Bu sosların tüketimini azaltmalı ve yiyeceklerinizi pul biber, sumak, kekik vb. baharatlarla tatlandırmayı denemelisiniz.
Normal tartıların bize sağlayabileceği tek bilgi toplam vücut ağırlığımızdır. Oysa sağlıklı ve doğru bir beslenme için bu ağırlığı oluşturan yağ, kas ve sıvı bileşenlerinin oranının net olarak bilinmesi çok önemlidir.
Örneğin kişi kilo olarak normal aralıkta olsa bile yağ oranı, kas ve sıvı oranı normal aralıkta olmayabilir. Bu koşulda yinede kendini sağlıklı hissetmeyebilir. Bu noktada kişinin kilo kaybıyla birlikte yağ oranındaki düşüşü ve kas – sıvı oranındaki artışı gözlemlemek şarttır.
Kan değerlerinize bakılmadan oluşturulan bir diyet sizi nasıl sağlığınızdan edebilirse, bu oranlara bakılmadan verilen kilolar aynı şekilde sağlığınız bozabilir.
Bu sebeple ilk diyet yazılmadan önce kan değerlerine bakmak ve her görüşmede vücut analizi yapmak kesinlikle ihmal edilmemelidir.
NOT: Maalesef evde kullandığımız analiz yapabilen tartıların doğruluk payı oldukça düşüktür.
Diğer Konularımızıda Okumak İstermisiniz?
Click one of our contacts below to chat on WhatsApp
Social Chat is free, download and try it now here!